Forlaget

”MOTORPLOVEN”

Elgårdsvej 11, 8370 Hadsten

Tlf 86983177

e-mail:  salg@motorploven.dk

Motorblues med H.P. Lange & Friends

Af Jørgen Kjær        

Motorblues er et nyt begreb, der første gang blev præsenteret i Danmark i 2010 med de kendte bluesmusikere H.P. Lange og Troels Jensen, som spillede ved Motor og Traktor Klubben Jyllands træf i Kongensbro. To år senere kunne man høre H.P. Lange og Jens Kristian Dam spille ved Træf- og køretøjsdag på Wedelslund.

På Youtube har man kunnet høre enkelte numre med traktor- og motorblues, hovedsagelig svenske indspilninger, men nu foreligger verdens første CD med traktor-og motorblues. Oven i købet indspillet af nogle af Danmarks bedste bluesmusikere, nemlig H.P. Lange og hans venner, der blandt andet omfatter garvede musikere som Troels Jensen og Mik Schack.

Motorblues, nogle vil nok kalde nogle af melodierne blue-grass, spilles med en gammel traktor eller motor som en slags ”rytmeboks”, og kan i mange tilfælde bære en hel melodi igennem.

For traktor- og motorentusiaster har lyden af en gammel velkørende motor eller traktor en helt speciel betydning, men med en garvet lydmands og en bluesmusikers øre får den en helt ny dimension, dette kan man høre på denne CD.

Traditionals og egne kompositioner

CD`en og musikken, der hovedsagelig består af amerikanske traditionals fra blues- og folkmusikkens barndom og de medvirkende musikeres egne kompositioner, er lavet med et lille glimt i øjet, men et enkelt nummer ”In time” er blevet til på en meget tragisk baggrund. Fiskekutteren N.A. Hansen AS97 fra Grenå blev påsejlet og sank i januar 2011 i Kattegat og far og søn druknede. Motoren fra fiskekutteren, der kan ses og høres på Danmarks Motor- og Maskinsamling, står nu sammen med sangen som et minde om forliset og de druknede. Blandt andet derfor var der også den 27. april releaseparty for den nye cd ved Motortræffet ved Danmarks Motor- og Maskinsamling.

Danmarks Motor- og Maskinsamling på Norddjursland og traktorsamleren Hans Eberhard fra Trige stillede velvilligt deres ”rytmebokse” til rådighed for projektet. og det var en helt speciel oplevelse at følge en musikers og lydmands tålmodige venten på den rigtige lyd og takt

Motorblues er ikke bare svingende vellydende musik, det er faktisk også motor- og transporthistorie. Rubens Train, andre steder stavet Reubens Train er en af de mange såkaldte ”railroad-songs” og kendes første gang omkring 1905.

Take this hammer og John Henry er noget ældre, de er fra omkring 1870, og er såkaldte ”work songs”, der efter slutningen af slavetiden i USA kunne få en hård arbejdsdag til at glide lidt nemmere. Førstnævnte sang har baggrund i det hårde fængselsliv, hvor man måske blev udstationeret til at bygge jernbaner. John Henry er en folkehelt eller måske sagnfigur – måske har han eksisteret i virkeligheden. Han var en såkaldt ”steel-driver”, der med håndkraft hamrede hullerne i klipperne, hvor man placerede sprængstoffer under den møjsommelige anlæggelse af jernbanerne tværs over USA. En steamhammer var noget af det mest potente, den kunne erstatte noget af det hårde arbejde med at svinge hammeren. Sagnet fortæller, at John Henry var en stor, stærk og muskuløs sort efterkommer af en amerikansk slave, der udfordrede en moderne dampdrevet borehammer. John Henry vandt, men faldt død om af anstrengelserne efter sejren! Han er nu udødeliggjort i en af de mest kendte amerikanske folkesange, som er indspillet og fortolket af utallige artister i tidens løb.  

Nyd nu musikken. Hør en motor starte op til akkompagnement til en mundharmonika, eller dansk bluesmusiks grand old man Troels Jensen synge om sit forhold til en Big red tractor. H.P. Lange har komponeret Sylvesters tractor rag, der nok kan gøre den næste tur på en gammel Porsche traktor til en helt speciel oplevelse.

Nysgerrighed overvandt skepsis

De medvirkende musikere synes, det har været sjovt, men også lidt utraditionelt, at være med til at indspille og udgive denne lidt utraditionelle CD.

-En motor har jo nærmest en sjæl kan man synes. Det kan være svært IKKE at tænke musik, når man hører en motor spinne, tøffe eller brumme. Jeg var derfor nysgerrig, da jeg af Jørgen Kjær blev spurgt, om jeg ville stå for en traktor/motor blues cd, fortæller H.P. Lange, selvfølgelig også var skeptisk. At spille til et traktorbeat på en markedsplads eller en youtube video er set og prøvet - men ville sådan et gimmick holde på en hel cd?

-Samme skepsis havde min musikerkolleger, som jeg drøftede det med - men vi blev enige om at prøve det af ved at optage motorerne først. Derefter ville vi kunne styre volumen og endda tempo og få det til at fungere musikalsk, vurderede H.P. Lange.

-Vi blev enige om at kaste os ud i det - med et løfte til hinanden, om kun at ville være med til udgivelse hvis det kunne holde musikalsk.

-Det synes vi det kan. Det holder - og er faktisk blevet super fedt. Henrik Poulsen har som lydmand leveret et fint stykke arbejde.

-Det bliver nu en opgave at få det til at fungere live - men den udfordring er vi klar til at tage op! Og vi glæder os, smiler H.P. Lange.

Udover H.P. Lange, Troels Jensen og Mik Schack medvirker Jens Kristian Dam, Jarno Varsted, Paul Junior og Henrik Poulsen på den nye CD.

Det er dog alligevel ikke første gang, at lyden af en gammel motor akkompagnerer populær musik i Danmark. For mere end 150 år siden gav H.C. Lumbye den gas ved at imitere lyden af fløjten og dampmaskinen fra et damplokomotiv i hans ”Københavns Jernbanedampgallop” komponeret i anledning af åbningen af den første jernbanestrækning i Danmark, København-Roskilde i 1847.

Hvad bliver det næste? Hvorfor ikke noget musik med en fed V8`er eller en Harley-Davidson?

Motorblues er udgivet af Forlaget Motorploven. www.motorploven.dk

 

 

 

 

 

 

H.P. Lange & Friends

Motorblues

1. Take this hammer (Trad.)                              

2. Good and greasy (Trad.)

3. Sylvesters tractor rag (H.P. Lange)

4. You don´t know my mind (Trad.)

5. Catfish blues (Trad.)

6. Leaving Aberdeen (H.P. Lange)

7. John Henry (Trad.)

8. In time (H.P. Lange)

9. Take me back (Trad.)

10. Big red tractor (Troels Jensen)

11. Rubens Train (Trad.)

12. The things you do (Jarno Varsted)

13. Hot Tamales (Trad.)

 

 

 

 

 

 

 

Billedtekster:

400: Første gang der spilles Motor- og traktorblues i Danmark er ved veterantraktorstævnet i Kongensbro i 2010. Her spillede de kendte bluesmusikere H.P. Lange og Troels Jensen.

103: I 2012 spillede H.P. Lange sammen med Jens Kristian Dam ved stævnet på Wedelslund. Efterfølgende har H.P. Lange fået flere indbydelser til at spille motor- og traktorblues ved dyrskuer og lignende.

1979: Det gav helt specielle udfordringer og arbejdsstillinger at optage lyden til motor- og traktorblues – der er jo ikke noget usb-stick, hvor man kan tappe musikken, i de gamle motorer og traktorer.

2042, 2048: En ældre en-cylindret Porsche giver en god rytme.

2033: Den ældre Grenå-Motor fra 1960, der havde siddet i den forliste fiskekutter fra Grenå, hvor to fiskere druknede, er den perfekt baggrund for sangen om forliset.

100: På omslaget af den nye cd med Motorblues er H.P. Lange fotograferet sammen med en BM Victor, svarende til den, de spillede ”sammen med” til landets første gang motor- og traktorblues.

1962: Jens Sørensen – i midten - fra Danmarks Motor- og Maskinsamling ”spillede” med på de gamle motorer.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright 2001-2013© Motorploven.dk .Jørgen Kjær.